top of page
  • LinkedIn
  • Pinterest

Werkvormen die voor actie en commitment zorgen

Idee gevormd? Iedereen enthousiast? Dat moment moet je vasthouden. Want zonder actie zijn zelfs de allerbeste ideeën waardeloos. Dit zijn werkvormen die ervoor zorgen dat plannen niet in een la verdwijnen, maar echt worden uitgevoerd.


Viltstiften in groen, blauw en rood zweven boven grijs oppervlak tegen een witte achtergrond. Het beeld straalt dynamiek en speelsheid uit.

Direct naar


Tijdlijn op de vloer 

Ik beschreef eerder de methode De Tijdmachine. Die is behoorlijk uitgebreid, maar het onderdeel tijdlijn kun je er makkelijk los van knippen. Het fijne van deze methode is dat je de route naar succes visueel maakt, door letterlijk stappen te zetten.


Zo doe 'm:

  1. Tape een tijdlijn op de vloer. Tape een kruis aan de ene kant die het 'nu' voorstelt en en vlaggetje aan de andere kant die het doel voorstelt.

  2. Vraag: 'wat is de eerste stap die we kunnen zetten?' Vraag om consensus. Tape de mijlpaal en zet vervolgens daadwerkelijk de stap als groep.

  3. Vraag vervolgens hoe de situatie er op 90% uit ziet. Deel de groep in tweeën en laat de helft

  4. Vraag hoe groot de tussenruimte nog voelt. Weinig ruimte? Definieer de stappen en verdeel de mensen. Veel ruimte? Ga weer naar stap 2 en bepaal de eerstvolgende stap. Werk zo van twee kanten naar het midden.

  5. Loop nogmaals de tijdlijn door en herhaal de stappen. Klopt alles? Verfijn.

  6. Laat mensen de deadline van stap 1 in hun agenda zetten.


Tip:

  • Wil je meteen de verantwoordelijkheden verdelen, laat die persoon de mijlpaal tapen en daar gaan staan. Draagt iedereen evenveel bij, beweeg dan als groep en verdeel de subgroepjes willekeurig.


Hand plaatst een rode stip op wit papier met geschreven tekst in verschillende kleuren. Op de achtergrond liggen stiften op een houten tafel.

Talenten koppelen

Dit is een mooie vorm voor een heidag. Vaak werken mensen al jaren samen zonder precies te weten wat hun collega's écht goed kunnen of waarin ze uitblinken. De werkvorm geeft inzicht en helpt om uit intrinsieke motivatie te putten. Ik doe de eerste stappen graag aan het begin van een dag, waarna ik de focus verleg met andere programmaonderdelen. Stap 5 volgt pas zodra je de doelstellingen duidelijk en geprioriteerd hebt.


Zo doe je het:

  1. Maak een carrousel van flip-overs en schrijf op elk vel de naam van een deelnemer. Hang de vellen verspreid door de ruimte zodat er genoeg loopruimte is.

  2. Geef iedereen een stift en laat ze bij elk vel opschrijven welke talenten ze bij die persoon zien. Dit mogen vakinhoudelijke skills zijn, maar ook persoonlijke kwaliteiten. Herhalen mag! Als iemand een talent al heeft opgeschreven, kan een ander het onderstrepen of aanvullen.

  3. Houd een paar minuten aan en laat iedereen dan doordraaien.

  4. Laat iedereen teruggaan naar het eigen vel en rustig lezen wat er over hen is geschreven.Vraag hun om twee of drie talenten te omcirkelen die ze het meest herkennen in zichzelf.

  5. Koppel de collega's aan de doelen die je hebt gesteld op basis van hun kwaliteiten. Gebruik stickers of post-its.

Een brief aan de toekomst

Iets zelf opschrijven, met de hand, zorgt ervoor dat de kans veel groter is dat je daadwerkelijk tot actie overgaat. Helemaal als je na een paar weken een onverwachte reminder in de brievenbus krijgt. Deze werkvorm helpt deelnemers om intenties vast te leggen en hun motivatie te versterken.

Zo werkt het:

  1. Laat iedereen bij binnenkomst naam en adres op een envelop schrijven. Verzeker je deelnemers dat je de gegevens niet bewaart.

  2. Laat iedereen aan het eind van de sessie een brief of kaart aan zichzelf schrijven. Geef specifieke instructies, zoals:

    1. Beeld je in dat alles is gegaan zoals gepland en complimenteer jezelf.

    2. Schrijf op wat je nu belangrijk vindt en waarom.

    3. Motiveer jezelf: waarom is deze stap de moeite waard?

    4. Noem een actiepunt dat je écht wilt uitvoeren.

  3. Zamel de kaarten weer in en stop ze in de juiste envelop (dubbelcheck!). Doe ze na zes weken op de post. Deelnemers krijgen een onverwachte herinnering aan hun eigen motivatie en doelen.


Tip:

  • Zorg voor mooi papier of mooie kaarten met een symbool.


Verschillende kleurrijke, abstracte kaarten liggen verspreid over een tafel. Diverse kunststijlen, een levendige en creatieve sfeer.

Accountabilitypartner

Verandering is makkelijker vol te houden als iemand anders je eraan herinnert. Een accountabilitypartner helpt om afspraken na te komen, doelen scherp te houden en elkaar te motiveren. Door doelen uit te spreken naar iemand anders, vergroot je de kans dat je ze daadwerkelijk uitvoert.

Zo werkt het:

  1. Koppel deelnemers aan elkaar als accountabilitypartners. Dit kan willekeurig of op basis van gedeelde doelen. Ik vraag meestal eenvoudigweg: wie mag jou hieraan herinneren?

  2. Laat iedereen hun belangrijkste actiepunt benoemen en kort toelichten. Wat willen ze bereiken en waarom? Welke hulp hebben ze nodig?

  3. Laat de deelnemers hun afspraak in hun agenda noteren.

  4. Spreek richtlijn voor de follow-up. Bijvoorbeeld:

    • Vraag hoe het gaat en wat de ander nodig heeft om door te pakken. De een heeft een stok achter de deur te nodig, de ander juist een aanmoedigende cheerleader.

    • Maak het speels: wie zijn doel niet haalt, trakteert op koffie!


Bonustip: de realitycheck

Ik bied groepen die ik heb geholpen de mogelijkheid om na een half jaar een reflectiesessie te volgen onder de naam realitycheck. Die kun je natuurlijk ook zelf inplannen. Maar het idee dat iemand van buiten na een half jaar kijkt hoe het met de doelen staat... dat kan zeker voor actie zorgen.

Comments


Commenting has been turned off.
Image by Kier in Sight Archives
bottom of page