top of page
  • LinkedIn
  • Pinterest

De ideeëntransfer: een interactieve werkvorm met een vleugje nostalgie (+download)

Bijgewerkt op: 13 feb

“Heb jij voor mij… een duurzaam idee?”“Ligt eraan, heb jij voor mij een grappig idee?” Iedereen om de beurt z’n post-it laten voorlezen? Kan. Wat ook kan: lekker in gesprek gaan met een nostalgische hint naar voetbalplaatjes ruilen. Probeer deze interactieve werkvorm eens voor je brainstorm.


In dit spel verzamel je zo veel mogelijk verschillende ideeën, je wilt geen dubbele. Om je een handje te helpen, staan er wat voorwaarden op je bingovel. Of je panini-pagina. Denk aan vakjes als 'een wild idee,' 'iets dat tijd bespaart' of 'iets dat iedereen altijd vergeet.'


Man schrijft op gekleurde memo's aan houten tafel. Snacks en glazen water staan erbij. Kleurrijk en rustige setting.

Het is een energieke, interactieve manier om in een grotere groep ideeën te delen. Het werkt zo goed omdat je gedwongen wordt korte gesprekjes aan te gaan over ideeën, zonder dat je ze beoordeelt op haalbaarheid. Je verkent ze met elkaar, en dat doe je lekker efficiënt door iedereen tegelijkertijd aan het werk te zetten. En het werkt empathisch, omdat je je moet verdiepen in de ideeën van een ander. Door het ruilen ontstaat een dynamiek waarbij iedereen actief bezig is met de vraag. En van een klein competitief elementje ben ik ook nooit vies.


Zo doe je 'm:

  1. Voorbereiding:

    • Zorg dat je de vraag die voorligt helder hebt.

    • Geef iedereen een blokje post-its om hun ideeën op te schrijven. Elk idee is een 'voetbalplaatje'.

    • Vervolgens krijgen de deelnemers hun verzamelblad. Daar zijn er verschillende van.


  2. Ruilen maar:

    • Laat iedereen rondlopen door de ruimte. Als ze iemand tegenkomen, vragen ze om een idee uit een categorie die ze nog missen.

    • Na het bespreken van de ideeën, mogen ze één idee met elkaar ruilen. Je plakt de post-it van de ander op je vakje, en geeft er één voor terug.

    • Een idee dat je hebt geruild, kun je ook weer doorruilen.

    • Je wilt je kaart zo snel mogelijk vol hebben met ideeën die niet van jou zijn. Of een rij zoals bij bingo, als je met een grote groep bent.


  3. Verder uitwerken

    Een setje hergestructureerde ideeën is nooit het doel. Zorg dat je een vervolgstap hebt, bijvoorbeeld: iedereen mag een of twee verzamelde ideeën van het eigen vel nomineren om verder uit te werken in een groepje. Kies ze allemaal of doe nog een korte stemronde.


Twee witte pagina's met "Ideeëntransfer" tegen groene achtergrond, elk met zes vakken en teksten zoals "een low-budget idee" en "een duurzaam idee".

Download een setje verzamelbladen

Een verzamelblad is gemakkelijk om snel te maken. Je hoeft er alleen maar vierkantjes voor te kunnen tekenen. Vul ze met zinnen als:


  • Een creatief idee met humor

  • Een idee dat gericht is op samenwerken

  • Een idee dat out-of-the-box is

  • Een wild idee dat niemand durft


En laat eventueel een paar vakjes leeg als jokers. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, download en print dan mijn kant en klare verzamelbladen:



Nostalgie als ijsbreker

Er zit nog een geheim wapen in deze werkvorm: nostalgie. Ik gebruik vaker nostalgische elementen om deelnemers zich open te laten stellen. Het is verbazend wat er gebeurt als je ze bijvoorbeeld een stapeltje geprint briefgeld uit de guldentijd geeft, om waarde toe te kennen aan opties. Het zorgt ervoor dat deelnemers minder geremd zijn en zich makkelijker met enthousiasme op iets storten.

Comments


Commenting has been turned off.
Image by Kier in Sight Archives
bottom of page